Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινάμε απλά. Συνεχίζουμε μαζί.

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014
Ξεκινάμε απλά. Συνεχίζουμε μαζί.

Όλα ξεκίνησαν όπως πρέπει να ξεκινάνε όλα: Μας το ζήτησε ένας φίλος.

Κι εμείς είπαμε απλά ναι. “Θα το παλέψουμε, και πού θα πάει; Κάτι θα καταφέρουμε.”
Ο φίλος (ας τον πούμε Φώτη) είχε ένα ατύχημα με τη μηχανή. Αυτό το ατύχημα άλλαξε τη ζωή του: τετραπληγία. Από τα άκρα του μπορεί να κινεί μόνο το αριστερό του χέρι, κι αυτό μόνο από τον ώμο ως τον καρπό.

Αυτό αλλάζει πολλά στη ζωή ενός ανθρώπου. Και για κάποια από αυτά μας μίλησε ο Φώτης.

Καθημερινές λειτουργίες που για εμάς είναι απλές, αλλά που για τον ίδιο ήταν εμπόδια. Όταν έβλεπε τηλεόραση και ήθελε να αλλάξει κανάλι, χρειαζόταν να φωνάξει κάποιον να το κάνει γι’ αυτόν. Όταν ήθελε να αυξήσει την ένταση του ήχου, έπρεπε να ζητήσει από κάποιον άλλο βοήθεια. Όταν ήθελε να σβήσει την τηλεόραση και να ακούσει την αγαπημένη του μουσική, το ίδιο. Και οι υπέροχοι δικοί του άνθρωποι ήταν και είναι δίπλα του. Αλλά ο άνθρωπος θέλει να είναι όσο πιο ανεξάρτητος μπορεί.

Και γι’ αυτό δουλέψαμε: για να είναι και να νιώθει πιο ανεξάρτητος.
Δοκιμάσαμε διαφορετικές λύσεις, εργαστήκαμε μαζί του, συ-ζητήσαμε…
Και το καταφέραμε. Μαζί.

Φτιάξαμε το FeIRd, μία πρωτότυπη συσκευή που υποκαθιστά τα οικιακά τηλεχειριστήρια. Ειδικά κατασκευασμένη για άτομα που δεν έχουν λεπτή κινητικότητα στα δάχτυλα του χεριού. Με μοχλό σαν joystick, για να μπορεί να τη χειρίζεται όπως μπορεί (με τον πήχυ, το πόδι…) Στιβαρή και ανθεκτική, για να μην πέφτει εύκολα και για να αντέχει αν πέσει. Με τη δυνατότητα να ελέγχει τρεις συσκευές στο σπίτι. Για να μπορεί πλέον να ελέγχει μόνος του την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, το κλιματιστικό… Έτσι, όταν δώσαμε ένα πρωτότυπο για να τη δοκιμάσει, δυσκολεύτηκε πολύ να την αποχωριστεί. Και για αυτό φτιάξαμε μια δεύτερη.

Έλα όμως που υπάρχουν πολλοί Φώτηδες που χρειάζονται κάτι τέτοιο…

Και ευτυχώς βρέθηκε κάποιος που κατάλαβε τη σημασία του project. H elpis Philanthropy Advisors, αφού έλεγξε τη χρησιμότητα της συσκευής και με άλλον έμπειρο τελικό χρήστη, αναζήτησε και βρήκε χρηματοδότηση. Και έτσι, με τη βοήθειά του, του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Α.Κ. μπορέσαμε να κατασκευάσουμε 100 τέτοιες συσκευές και να αρχίσουμε να τις διανέμουμε δωρεάν. Επειδή κάποιος έδωσε ακόμα μια βοήθεια, για να βοηθήσουμε άμεσα άλλους 100 Φώτηδες και Φωτούλες.
Αλλά ούτε αυτό μας φτάνει. Θέλουμε όλοι οι Φώτηδες να μπορούν να βοηθηθούν.

Γι’ αυτό, όπως κάνουμε με όλα μας τα έργα, θα μοιραστούμε τη γνώση με όλους. Τα σχέδια, το από που προμηθευτήκαμε τα υλικά, τις οδηγίες… Ώστε όποιος θέλει, να μπορεί να το φτιάξει και μόνος του. Ή, αν είναι εταιρεία, να το αναπτύξει ως ξεχωριστό προϊόν. Να το εξελίξει, να το βελτιώσει, να το εξειδικεύσει.

Αρχίσαμε απλά με ένα “ναι, θέλω να βοηθήσω”. Αλλά συνεχίζουμε μαζί.
Νομίζουμε ότι μόνο έτσι πάει ο κόσμος μπροστά.


Βασίλης Γιαννακόπουλος
SciFY - Vision Dissemination Team

 

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website.