Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εσύ; Eίσαι “φυσιολογικός”;

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015
Εσύ; Eίσαι “φυσιολογικός”;

“Ο κόσμος που ζούμε είναι κομμένος και ραμμένος για τους …”φυσιολογικούς”. Οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτό που βαφτίζουμε “φυσιολογικό”, κάνουμε απλά ότι δεν υπάρχει.”

Βρισκόμουν καθ' οδόν για το σπίτι του Αλέξανδρου, κολλημένη για ακόμη μια φορά σε μποτιλιάρισμα. Ήταν βλέπεις εκείνη η ώρα της ημέρας που οι Αθηναίοι βιάζονταν να πάνε στα σπίτια τους. Πριν καμιά ωρίτσα είχα φορτώσει στο πορτ-μπαγκάζ πέντε συσκευές FeIRd  που σε λίγη ώρα θα συναντούσαν για πρώτη φορά τους παραλήπτες τους -αν ξεκολλούσα ποτέ από την κίνηση. Ένας από αυτούς ήταν και ο 16 χρονος Αλέξανδρος...

Η σκέψη μου ταξίδεψε στην ιστορία που μου είχε διηγηθεί στο τηλέφωνο μια πολύ δραστήρια εργοθεραπεύτρια και ειδικός υποστηρικτικών τεχνολογιών για αναπήρους: Πριν κάμποσο καιρό, μία επιστολή είχε φτάσει στην ομάδας της. Πρόκειται για μία παρέα εργοθεραπευτριών και φυσικοθεραπευτριών που προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα στον τομέα των υποστηρικτικών τεχνολογιών στην Ελλάδα. Αποστολέας της, ο 16χρονος Αλέξανδρος.

Τα λόγια του τις συγκίνησαν: Τους δήλωνε ότι είναι αποφασισμένος να καταφέρει επιτέλους να εκτελέσει καθημερινές λειτουργίες μόνος του όπως να μετακινηθεί μόνος του, να ανοίξει την τηλεόραση μόνος του, να κρατήσει το πιρούνι του, μόνος του. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν η επιστημονική τους υποστήριξη και το μεράκι τους.  Φαίνεται ότι τον είχαν βοηθήσει ο γονείς του να γράψει αυτό το γράμμα, καθώς ο Αλέξανδρος πάσχει από βαριά τετραπληγία. Αν δε γνωρίζεις τι είναι η τετραπληγία, με απλά λόγια θα σου πω ότι είναι μία κατάσταση που καθιστά τους παθόντες πρακτικά εξαρτημένους από άλλους ανθρώπους, αφού σε μεγάλο ποσοστό δεν μπορούν να κινήσουν τα άκρα τους.

Ο Αλέξανδρος είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Πλήρως εξαρτημένος από τη βοήθεια των δικών του ανθρώπων, στο αποκορύφωμα της εφηβείας του.

Η ομάδα ανταποκρίθηκε άμεσα και το ταξίδι του Αλέξανδρου προς την ανεξαρτησία ξεκίνησε. Πρώτο βήμα, να προμηθευτούν ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο. Μόνο που δεν μπορεί ακόμη να το οδηγήσει. Ένα τηλεφώνημα όμως θα αλλάξει τα πράγματα και θα μπει στη ζωή του το FeIRd. Πρόκειται για μία open hardware συσκευή “σαν joystick”, ειδικά σχεδιασμένη για να μπορούν άνθρωποι με περιορισμένη κινητικότητα να χρησιμοποιήσουν καθημερινές οικιακές συσκευές. Αποτελείται από ένα μεγάλο μοχλό (joystick), συνδεδεμένο κατάλληλα με ένα τηλεκοντρόλ (universal remote control) που λειτουργεί μέσω υπέρυθρων ακτίνων (IR). Μέσω του FeIRd  ελέγχεται εύκολα η λειτουργία κάθε είδους οικιακών συσκευών που μπορούν να δεχτούν εντολές από θύρα IR όπως, για παράδειγμα, η τηλεόραση, το κλιματιστικό και το στερεοφωνικό.

Τα αποτελέσματα ήταν πέρα από τις προσδοκίες μας. O Αλέξανδρος έχει καταχαρεί γιατί όχι μόνο μπορεί πλέον να χειρίζεται μόνος του την τηλεόραση, αγαπημένη του διασκέδαση, αλλά και να εξασκείται ώστε να καταφέρει σε βάθος χρόνου να οδηγήσει και το αμαξίδιό του!

Χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από κάποια αναπηρία που περιορίζει την κινητικότητά τους, καθιστώντας τους έτσι εξαρτημένους από άλλους. Το να τους βοηθήσουμε να γίνουν πιο ανεξάρτητοι στην καθημερινή τους ζωή, χωρίς κόστος, δεν είναι φανταστικό σενάριο. Οι υποστηρικτικές τεχνολογίες, όταν μάλιστα είναι ανοιχτού κώδικα/hardware (open source/ hardware), μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Αν περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούσαν τη χρήση τους, όπως τη συσκευή FeIRd, και αν οι επιστήμονες που προσπαθούν μόνοι τους υποστηρίζονταν από όλη την κοινωνία, τότε θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά ότι κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει στην Ελλάδα.

Εσύ; Eίσαι μέσα;

Μάθε περισσότερα:

*photo source: Flickr Creative Commons

 

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website.