FeIRd

FeIRd

 

FeIRd

Ενισχύουμε την αυτονομία των ανθρώπων με περιορισμένη κινητικότητα.                                                                                               

Αλλάζουμε κανάλι στην τηλεόραση, δυναμώνουμε την ένταση στο ηχοσύστημα, ενεργοποιούμε το κλιματιστικό….
Απλές, καθημερινές ενέργειες, που δεν τις σκεφτόμαστε καν. Σωστά;
Όχι ακριβώς. Όχι αν έχεις κινητικά προβλήματα.
Ενέργειες που για τους περισσότερους από εμάς είναι τόσο απλές και αυτονόητες, για αυτούς τους συνανθρώπους μας είναι πολύ δύσκολες, περιορίζοντας έτσι την αυτοεξυπηρέτησή τους και την αυτονομία τους. 


Για αυτό δημιουργήσαμε το FeIRd
Μία συσκευή “σαν joystick”, ειδικά σχεδιασμένη για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθημερινές οικιακές συσκευές από μόνοι τους:

 • Nα βλέπουν τηλεόραση (αλλάζοντας κανάλι ή αυξομειώνοντας την ένταση του ήχου).
 • Να ακούνε μουσική από το στερεοφωνικό.
 • Να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό.

Για να νιώσουν και να γίνουν λίγο πιο ανεξάρτητοι.

 

Τι είναι

To FeIRd (For every InfraRed device) είναι μία συσκευή που δίνει τη δυνατότητα ελέγχου οικιακών συσκευών σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή αναπήρους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάκτυλά τους.

 • Η συσκευή: Αποτελείται από ένα μεγάλο μοχλό (joystick), συνδεδεμένο κατάλληλα με ένα τηλεκοντρόλ (universal remote control) που λειτουργεί μέσω υπέρυθρων ακτίνων (IR).

 • Τι κάνει: Μέσω του FeIRd  ελέγχεται εύκολα η λειτουργία κάθε είδους οικιακών συσκευών που μπορούν να δεχτούν εντολές από θύρα IR όπως, για παράδειγμα, η τηλεόραση, το κλιματιστικό και το στερεοφωνικό.

 • Πώς λειτουργεί: Έχει απλή λειτουργία, καθώς αποτελείται από ένα μοχλό με σταυροειδή κίνηση και τρία μεγάλα κουμπιά. Για τη χρήση του δεν απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και με το πόδι. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάκτυλά τους ή να κάνουν λεπτούς χειρισμούς με αυτά να ελέγχουν μόνοι τους τις οικιακές τους συσκευές.

 • Πώς ρυθμίζεται: Μπορεί να “εκπαιδευτεί” εύκολα σε 10 δευτερόλεπτα στην επικοινωνία με νέες συσκευές, και να αποθηκεύει τις ρυθμίσεις. Για να είναι έτοιμο για χρήση.

Αλλά είναι και κάτι παραπάνω: Open Hardware

Όπως γίνεται σε όλα τα έργα της SciFY, θα διαθέσουμε δωρεάν τον κατάλογο των υλικών/εργαλείων που χρειάζονται, τις πηγές για την προμήθειά τους μαζί με στοιχεία κόστους, ολοκληρωμένα κατασκευαστικά σχέδια και αναλυτικές οδηγίες και videos για κατασκευή/συναρμολόγηση της συσκευής FeIRd.
Και θα μοιραζόμαστε τη νέα γνώση που θα προκύπτει από αυτό.
Ένα έργο open harware για μπορούν όλοι να το φτιάξουν μόνοι τους, να το προσαρμόσουν στις ανάγκες τους, να το εξελίξουν, κ.λπ.
Για να επωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από την προσπάθειά μας.

Για ποιους είναι

Το FeIRd απευθύνεται πρωτίστως:

Σε άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάκτυλά τους ή να κάνουν λεπτούς χειρισμούς με αυτά. Για να νιώσουν και να είναι πιο ανεξάρτητοι.
Στους οικείους τους, που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους. Για να μπορούν να περνούν περισσότερο & ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Αλλά και σε:

 • Αντίστοιχους φορείς ΑΜΕΑ.
 • Εταιρείες που θέλουν να εντάξουν παρόμοια προγράμματα στην δράσεις τους Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
 • Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΜΕΑ.
 • Κατασκευαστές οικιακών συσκευών.
 • Χομπίστες.

Όλοι μπορούν να το αξιοποιήσουν, αφού δίνουμε σε όλους την τεχνογνωσία κατασκευής του.

 

Αποτελέσματα

Άμεσος Αντίκτυπος: 100+ Άνθρωποι

 • Σχεδιάσαμε, κατασκευάσαμε και προσφέραμε 100 συσκευές FeIRd δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη.
 • Χαρίσαμε τις μισές περίπου συσκευές σε ιδιώτες και τις άλλες μισές σε ιδρύματα και νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, για να μπορούν να εξυπηρετούνται πολλοί συνάνθρωποί μας (πολλαπλασιαστικά οφέλη). Ενδεικτικά αναφέρουμε την ΕΛΕΠΑΠ (Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Αγρίνιο, Χανιά), το ΠΙΚΠΑ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.
Η  μεγαλύτερη  επιβράβευση για εμάς είναι οι ευχαριστήριες επιστολές των φίλων μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Αλέξανδρο ο οποίος πάσχει από τετραπληγία. Η πάθηση αυτή του έχει στερήσει ακόμη και τη δυνατότητα να χειρίζεται το αναπηρικό του αμαξίδιο. Ο Αλέξανδρος δεν έχει σταματήσει να  παίρνει τηλέφωνα για να μας ευχαριστήσει για αυτό το καταπληκτικό δώρο που έλαβε, όπως λέει ο ίδιος. Το δώρο που όπως περιγράφει ο ίδιος, του έκανε τη ζωή πιο εύκολη και του παρέχει κάτι που για όλους εμάς είναι αυτονόητο: την ελευθερία να κινείται ανεξάρτητος.
 
Επίσης ένας άλλος φίλος μας ο Γιώργος, μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα:  "Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ! Μπορώ να χειρίζομαι την τηλεόραση και άλλες συσκευές που λειτουργούν με υπέρυθρες με μεγάλη ευκολία, πράγμα που μου παρέχει μεγάλη αυτονομία σε αυτό τον τομέα"      
Δες το FeIRd σε λειτουργία εδώ

Με την ευγενική οικονομική υποστήριξη της εταιρείας συμβούλων φιλανθρωπίας elpis και του Ιδρύματος Μποδοσάκη, σχεδιάσαμε, κατασκευάσαμε και προσφέραμε 100 FeIRd δωρεάν σε όσους το είχανε ανάγκη.

Ταυτότητα Έργου

 • Διάρκεια: 05/2013-03/2014 (Πρώτη Έκδοση) & 04/2014-12/2014 (Δεύτερη Έκδοση)
 • Χρηματοδότηση: Αυτοχρηματοδότηση (Πρώτη Έκδοση) & Elpis & ίδρυμα Μποδοσάκη (Δεύτερη Έκδοση) 

Θέλω να στηρίξω αυτό το έργο.

Newsletter

Αν θέλετε να ενημερώνεστε σχετικά με τη SciFY, εγγραφείτε στο newsletter μας! 

Twitter

Facebook

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website.