City-R-Us

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 Κατηγορία News
City-R-Us

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να μοιραστείτε με τους συμπολίτες σας την εμπειρία σας από τη ζωή στην πόλη; Να μπορείτε να πείτε για τα όμορφα: Μικρά μυστικά, ωραίες διαδρομές; Αλλά και να αναφέρετε τα στραβά: επικίνδυνους δρόμους, σημεία μη προσβάσιμα από ΑΜΕΑ, χαλασμένα φανάρια ή λακκούβες; Κι ακόμα καλύτερα: 

Πώς θα σας φαινόταν αν ο Δήμος που ζείτε άνοιγε τα αυτιά του σε αυτά που περιγράψατε;
Αν άκουγε τις ανάγκες σας για καλύτερη ζωή στην πόλη, κάθε στιγμή; Αν σας ρωτούσε τι χρειάζεστε κάθε φορά που σχεδίαζε τις υπηρεσίες του;
Αυτό ήρθε να κάνει το City-R-US
Το City-R-US αναπτύχθηκε από τη SciFY στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού project Radical, σε συνεργασία με άλλους 16 φορείς από 5 χώρες (Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία) όπου δημιουργήσαμε καινοτόμους τρόπους να δώσουμε στους πολίτες εργαλεία για να κάνουν τη ζωή στην πόλη καλύτερη και την πόλη “εξυπνότερη”.
 
Αναπτύχθηκε σε πρώτη φάση για το Δήμο της Αθήνας, και προσφέρθηκε δωρεάν και ως λογισμικό ανοικτού κώδικα για όλους!

Τι είναι

Η ιδέα για τo City-R-US είναι να αποτελέσει μια λύση που μας επιτρέπει να μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας, αλλά και τις δημοτικές αρχές αυτά που μόνο εμείς ξέρουμε για την πόλη μας. Για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά:
  1. Ο Δήμος που αξιοποιεί το City-R-US δημιουργεί “αποστολές”. Οι αποστολές μπορεί να είναι να μοιραστούμε κάτι όμορφο (μικρά μυστικά,ωραίες διαδρομές) ή να αναφέρουμε ένα πρόβλημα (επικίνδυνους δρόμους για ποδήλατο, σημεία μη προσβάσιμα από ΑΜΕΑ, χαλασμένα φανάρια ή λακκούβες)
  2. Οι πολίτες συμμετέχουν σε όποια αποστολή θέλουν με το smartphones τους: Καταγράφουν τη διαδρομή ή το σημείο και το μοιράζονται επώνυμα ή ανώνυμα.
  3. Όλα τα στοιχεία που μοιράζονται οι πολίτες εμφανίζονται σε ένα χάρτη, προσβάσιμο από όλους, από τον υπολογιστή ή το κινητό. Με δυνατότητα αναζήτησης για να βρίσκουν όλοι αυτό που τους ενδιαφέρει. Έτσι όλοι ζουν στην πράξη τα οφέλη.
  4. Ο Δήμος αναλύει αυτά τα δεδομένα για να παρέμβει όπου χρειάζεται, και για να ανασχεδιάσει τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες. 

Για ποιoν είναι

Η ιδέα του City-R-US απευθύνεται:
  • Σε Δήμους που θέλουν να γίνουν καλύτεροι, αξιοποιώντας τη συνεισφορά των δημοτών τους
  • Σε όλους εμάς που θέλουμε να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη
Σε πρώτη φάση το City - R - US υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, για να βελτιώσει την καθημερινότητα δημοτών και επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων.

Η Συμμετοχή των πολιτών

Όλοι οι πολίτες μπορούσαν να συνεισφέρουν στις αποστολές, καταγράφοντας με το smartphone κινητό ή το tablet τους:

  • Cafe/Bar προσβάσιμα από ΑμεΑ
  • Διαδρομές προσβάσιμες από χρήστες αναπηρικού αμαξίδιου
  • Όμορφες διαδρομές για περπάτημα
  • Όμορφες διαδρομές για τρέξιμο

Χρηματοδότηση

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο συμφωνίας επιχορήγησης υπ' αριθμ. 325138.
RADICAL EUROPEAN COMMISSION 

Multimedia

 

  


Αποτελέσματα

Δημιουργήσαμε την πιλοτική εφαρμογή City-R-Us.

Έχουμε δημιουργήσει προωθητικό υλικό για το Δήμο της Αθήνας, για να χρησιμοποιηθεί πιλοτικά η εφαρμογή, δίνοντας το παράδειγμα για τους υπόλοιπους δήμους.

Στην πιλοτική φάση του έργου ενημερώσαμε παραπάνω από 30 φορείς, οργανισμούς και ομάδες τρεξίματος/περπατήματος για την εφαρμογή και τον τρόπο λειτουργίας της. Ήδη κάναμε τις πρώτες πιλοτικές καταγραφές οι οποίες εμφανίζονται στον δημόσιο χάρτη της εφαρμογής.

Επιπλέον, ήρθαμε σε επικοινωνία με την ομάδα Prosvasis, η οποία υλοποιεί δράσεις χαρτογράφησης και προβολής της προσβασιμότητας με τη βοήθεια της πλατφόρμας Prosvasis.co

Μπορείτε να δείτε το video του City-R-Us εδώ.

Πολυμέσα

Newsletter

Αν θέλετε να ενημερώνεστε σχετικά με τη SciFY, εγγραφείτε στο newsletter μας! 

Twitter

Facebook

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website.