ICSee

ICSee

Η ανάγκη

Διευκολύνουμε την πρόσβαση για συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα όρασης

Το πρόβλημα

Το να διαβάσεις έναν κατάλογο εστιατορίου, μία πινακίδα ή να δεις ποιο κουδούνι πρέπει να χτυπήσεις είναι για τους περισσότερους από εμάς απλές, καθημερινές λειτουργίες. Για τα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης όμως, αυτά είναι καταστάσεις που μπορεί να τους φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση.

Γιατί να μην υπάρχει ένα απλό εργαλείο που θα τους βοηθάει πραγματικά;

ICSee in action

Η λύση μας που προσφέρεται δωρεάν, με λογισμικό ανοικτού κώδικα: Αναπτύξαμε και διαρκώς βελτιώνουμε μία καινοτόμα εφαρμογή που λέγεται ICSee, η οποία τρέχει σε μικρές φορητές συσκευές (κινητά, tablets) και διευκολύνει την ανάγνωση κειμένων και την αναγνώριση λεπτομερειών σε αντικείμενα, με τρόπο απλό, βολικό και πάντα διαθέσιμο!

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την SciFY και το έργο "Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την Ανάπτυξη και Διάδοση του Ανοιχτού Λογισμικού", ενώ η νέα έκδοση της εφαρμογής χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

Το ICSee

Το ICSee είναι μία εφαρμογή για android smartphones / tablets, η οποία επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο την εικόνα/video της κάμερας της συσκευής, εφαρμόζει μια σειρά φίλτρων και προβάλλει στην οθόνη ένα αποτέλεσμα που είναι ευκολότερο να διαβαστεί ή να αναγνωριστεί. Έτσι, όποιος έχει απλά ένα smartphone ή tablet, μπορεί να έχει και δωρεάν λύση στο πρόβλημά του.

ICSee SciFY

 

Χρήση: Ο χρήστης απλά στρέφει την κάμερα του smartphone/tablet του στο σημείο που θέλει να δει καλύτερα, και βλέπει στην οθόνη του επεξεργασμένη, καθαρότερη για αυτόν εικόνα. Με τον τρόπο αυτό, έχει τη δυνατότητα ανάγνωσης ενός μικρού κειμένου (πχ. το λογαριασμό ή το μενού σε ένα εστιατόριο, το ποσό της χρέωσης στο ταξίμετρο, το όνομα σε ένα κουδούνι).
Η ως τώρα ανταπόκρισή των ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης είναι συναισθηματικά συγκλονιστική.
 

Για ποιους είναι

Υπάρχουν σ’ όλο τον κόσμο 285 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα όρασης. Από αυτούς τα 40 εκατ. είναι ολικά τυφλοί και τα 245 εκατ. μειωμένης όρασης. Τα 120 εκατ. δεν βλέπουν καλά (σχεδόν για όλους μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα με γυαλιά, φακούς επαφής ή εγχείρηση). Τα 125 εκατ. έχουν σοβαρά προβλήματα.
Το 90% ζει στις μη αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου το 70% έχουν ηλικία >50 ετών. (World Health Organization).
ICSee tablet SciFY 
Μία πολύ συντηρητική εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός της ομάδας στόχου ανέρχεται στα 2 εκατ. Στην Ελλάδα ο αριθμός των τυφλών και των ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης είναι συνολικά περίπου 22.000 [Γιαννίτσας, 2000].
Το ICSee επίσης απευθύνεται σε αντίστοιχους φορείς ΑΜΕΑ, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, σε οργανισμούς που έχουν φυσικές συναλλαγές με ΑΜΕΑ κ.λπ..

Εξέλιξέ το

 

Το ICSee είναι ένα open source έργο με ελεύθερες άδειες χρήσης και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει ως βάση και να το εξελήξει. Μπορείτε να βρείτε τον κώδικα της εφαρμογής στο GitHub σε αυτόν τον σύνδεσμο όπως επίσης και τις οδηγίες (documentation) εδώ.

Αποτελέσματα

Άμεσος Αντίκτυπος: 16.000+ Downloads

  1. Χάρη στη χρηματοδότηση που προέκυψε από από το έργο "Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την Ανάπτυξη και Διάδοση του Ανοιχτού Λογισμικού", ολοκληρώθηκε η προσπάθεια των τελευταίων ετών και προβήκαμε στην έκδοση και δωρεάν διάθεση της έκδοσης 1.0.
  2. Παρουσιάσαμε το έργο στην Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού 2015 σε πάνω από 100 άτομα.
  3. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης ανεξαρτήτως εθνικότητας και γλώσσας. Πλέον το ICSee περιγράφει τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής σε Ελληνικά ή Αγγλικά.
  4. Καταφέραμε να κάνουμε το πρώτο ικανοποιητικό βήμα. Στη SciFY όμως, κάθε νέα  εφαρμογή που δημιουργούμε τη βλέπουμε σαν ένα παιδί, το οποίο θέλουμε να μεγαλώνει και να βελτιώνεται συνεχώς. Για αυτό λοιπόν έχουμε έρθει σε επαφή με οπτομέτρες, οφθαλμιάτρους καθώς και με όλους εσάς που το έχετε άμεση ανάγκη, ώστε να δημιουργήσουμε  την επόμενη βελτιωμένη έκδοση του ICSee με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Ήδη έχουμε φτάσει τα 16.000+ downloads. Ένας φίλος μας είπε: “διάβασα μετά από τρία χρόνια” ,η ανάγκη είναι μεγάλη, ακούμε τα σχολιά σας και συνεχίζουμε…. 
  5. Κατεβάστε τη νέα βελτιωμένη έκδοση του ICSee από το Google Play.

Είπαν για εμάς:
Βήμα science “ Με τα μάτια της τεχνολογίας- Η δωρεάν εφαρμογή ICSee χαρίζει φως σε άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης”
PROTOTHEMA Τεχνολογία: “Η πρώτη δωρεάν εφαρμογή για άτομα με μειωμένη όραση από τη SciFY”
ενώ στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής έγραψαν: “ Εφαρμογή βελτιώνει την περιορισμένη όραση”.

 

Ταυτότητα Έργου

  • Διάρκεια: 10/2012-07/2015 (Πρώτη Έκδοση) 08/2015-10/2015 (Δεύτερη Έκδοση), 12/2015-2/2016 (Τρίτη Έκδοση)
  • Χρηματοδότηση: Αυτοχρηματοδότηση (Πρώτη Έκδοση), "Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την Ανάπτυξη και Διάδοση του Ανοιχτού Λογισμικού" από την ΕΛ/ΛΑΚ (Δεύτερη Έκδοση) & Χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (Τρίτη Έκδοση)

Θέλω να στηρίξω αυτό το έργο.

Τελευταία νέα

Πρωτοβουλίες Πρωτοπόρων για την ΤΝ: Αλλάζοντας το αύριο, σήμερα

Πρωτοβουλίες Πρωτοπόρων για την ΤΝ: Αλλάζοντας το αύριο, σήμερα

Πρωτοβουλίες Πρωτοπόρων για την Τεχνητή Νοημοσύνη  Αλλάζοντας το αύριο, σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00-21:30, ΔιαδικτυακάΕλεύθερη Συμμετοχή - Απαραίτητη η εγγραφή Στο...

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Από την Εκπαίδευση στην Αγορά Εργασίας

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Από την Εκπαίδευση στην Αγορά Εργασίας

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Από την Εκπαίδευση στην Αγορά Εργασίας Ελληνική & Ευρωπαϊκή εμπειρία: Δωρεάν Υποστηρικτικά Εργαλεία Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 στις 18:00-20:30, ΔιαδικτυακάΕλεύθερη...

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον & Υγεία: Συμμετοχικές Λύσεις Πολιτών

Περιβάλλον & Υγεία: Συμμετοχικές Λύσεις Πολιτών

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος & την προστασία της υγεία τους; Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ενώνει τις δυνάμεις του με τη SciFY

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ενώνει τις δυνάμεις του με τη SciFY

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ενώνει τις δυνάμεις του με τη Science For You για την ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για παιδιά με...

Διαβάστε περισσότερα

AIIS: Τα πρώτα μας αποτελέσματα

AIIS: Τα πρώτα μας αποτελέσματα

Η ανάγκη για το έργο AIIS είναι φανερή! 1α Αποτελέσματα Τα αποτελέσματα του πρώτου Work Package είναι ήδη ολοκληρωμένα και έτοιμα προς...

Διαβάστε περισσότερα

AIIS: Ένα έργο για το Μέλλον της Ιατρικής

AIIS: Ένα έργο για το Μέλλον της Ιατρικής

Έργο AIIS: Εκπαίδευση Φοιτητών Ιατρικής σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης & Κοινωνικών Δεξιοτήτων O βραβευμένος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Science For You - SciFY...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη & Εκπαιδευτικοί

Τεχνητή Νοημοσύνη & Εκπαιδευτικοί

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022, 18:00-20:00 | ΔιαδικτυακάΑπαιτείται Δωρεάν Δήλωση Συμμετοχής | Ηλεκτρονική Βεβαίωση Παρακολούθησης Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SciFY Academy, η...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη & το Μέλλον της Επιστήμης

Τεχνητή Νοημοσύνη & το Μέλλον της Επιστήμης

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022, 18:00-20:00 | ΔιαδικτυακάΑπαιτείται Δωρεάν Δήλωση Συμμετοχής | Ηλεκτρονική Βεβαίωση Παρακολούθησης Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SciFY Academy, η...

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη “1000 Πρωτοπόροι TN” από Latsis Foundation

Υποστήριξη “1000 Πρωτοπόροι TN” από Latsis Foundation

To Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστηρίζει την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας “1000 Πρωτοπόροι για την Τεχνητή Νοημοσύνη” - Ευκαιρίες εκπαίδευσης για...

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter

Αν θέλετε να ενημερώνεστε σχετικά με τη SciFY, εγγραφείτε στο newsletter μας! 

Twitter

Facebook

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website.