Πρόγραμμα "Προμηθέας" | Καινοτόμο πρόγραμμα μεταφοράς τεχνολογίας

Σάββατο, 22 Μαΐου 2021 Κατηγορία "Prometheus" Program
Πρόγραμμα "Προμηθέας" | Καινοτόμο πρόγραμμα μεταφοράς τεχνολογίας

Η ανάγκη

Η ανάγκη είναι ξεκάθαρη: αν και υπάρχουν πάνω από 40.000 κάτοχοι διδακτορικού τίτλου στην Ελλάδα (2% των αποφοίτων του πανεπιστημίου, ακολουθώντας τις τάσεις της ΕΕ), τα διδακτορικά δεν συνδέονται με την καινοτομία: οι περισσότεροι διδάκτορες ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα και οι εταιρείες δεν ασχολούνται με διδακτορικά προγράμματα. Επομένως, η καινοτομία που παράγεται σε ερευνητικά κέντρα σπάνια φτάνει στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

"Διαμάντια "κρύβονται μέσα σε συρτάρια σε ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και μένουν ανεκμετάλλευτα. Έρευνες που τα αποτελέσματά τους ποτέ δεν έφτασαν στη ζωή μας. Που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή μας πολύ, πολύ καλύτερη.” λέει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, Marketing and Social Impact Manager της SciFY.

“Μέσα σε αυτά μπορεί να είναι νέα διαγνωστικά τεστ ή θεραπείες για ασθένειες, νέα υλικά με εκπληκτικές δυνατότητες, ό,τι μπορούμε να φανταστούμε! Και ό,τι δεν μπορούμε... Κι αυτό γιατί οι ερευνητές δεν έχουν εκπαιδευτεί στο πως να κάνουν την ιδέα τους πράξη, πώς να δημιουργούν προϊόντα, υπηρεσίες, εταιρείες. Πώς να συνεργάζονται για να μας προσφέρουν πραγματικές καινοτομίες.

Το έργο

Η SciFY, σε συνεργασία με το διεθνούς κύρους SRI International και την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα υλοποιεί το πρόγραμμα “Prometheus”: ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στόχο έχει να εκπαιδεύσει ερευνητές στη Μεταφορά Τεχνολογίας.

Με το πρόγραμμα "Prometheus" δεκάδες ερευνητές από όλη την Ελλάδα θα μάθουν:

 • πώς μπορούν να κάνουν την ιδέα τους πράξη, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα / υπηρεσίες με σοβαρές προοπτικές αξιοποίησης
 • πώς να επικοινωνούν την έρευνά τους στο κοινό με τρόπο κατανοητό
 • τον ρόλο σύνθετων παραγόντων όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη
 • Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, workshops, online εκπαιδευτικό υλικό, mentoring από έμπειρους mentors διεθνούς κύρους και πολλά άλλα!

Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 1. Εκπαιδευτικό Workshop Technology Transfer
 2. Σεμινάρια Artificial Intelligence
 3. Mentorship program: Επιλεγμένοι ερευνητές θα υποστηριχθούν και μετά το πέρας της εκπαίδευσης μέσω ενός προγράμματος καθοδήγησης όπου οι μέντορες από το SRI θα υποστηρίξουν τους εκπαιδευμένους Έλληνες ερευνητές για περίοδο έως και 6 μηνών.
 4. Δημιουργία δεξιοτήτων science communication και pitching.

Το έργο υλοποιείται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Science For You – SciFY, με την υποστήριξη του ahedd Digital Innovation Hub του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και της Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Αποτελέσματα

Το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Κατά τη διάρκεια του, 50 ερευνητές σε διάφορα στάδια της καριέρας τους από 8 ιδρύματα/φορείς εκπαιδεύτηκαν, δημιουργόντας έτσι μια πρώτη βάση σε οργανισμούς-κλειδιά στην Ελλάδα. Επίσης σημαντικό να αναφέρουμε πως τα αποτελέσματα του προγράμματος επικοινωνήθηκαν ευρέως.
A1. Βασικό πρόγραμμα (Planting the seed) 
Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

 1. Ένα 3-ήμερο σεμινάριο στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (13-15 Απριλίου).

 2. Ένα 1-ήμερο σεμινάριο στο ΙΤΕ (19 Απριλίου)

 3. Ένα 2-ήμερο σεμινάριο για την Μεταφορά Τεχνολογίας (Technology transfer) σε έναν κόσμο όπου ανθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (19-20 Απριλίου). Οι συμμετέχοντες επίσης παρέλαβαν ένα αντίτυπο του νέου (2021) βιβλίου του Δρ. Γιώργου Γιαννακόπουλου "Τεχνητή νοημοσύνη: Μια διακριτική απομυθοποίηση".

 4. Δημιουργία Online εκπαιδευτικού υλικού: και αποθήκευσή του στο Youtube.

A2. Πρόγραμμα Mentorship (Nurturing)
Οι συμμετέχοντες υποστηρίχθηκαν μετά την εκπαίδευση μέσω ενός προγράμματος καθοδήγησης (mentorship) που βασίστηκε στις ιδέες/σχέδια τους. Δύο μέντορες από το SRI ανατέθηκαν να υποστηρίξουν τις ομάδες για μια περίοδο 6 μηνών.

A3. Χτίζοντας δεξιότητες μέσω πρακτικής (Growing)
Εκπαιδευμένοι ερευνητές από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους συμμετέχοντας σε εκδήλωση Επικοινωνίας της Επιστήμης στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Σε αυτήν την εκδήλωση, συμμετείχε επίσης και μια startup από το ΙΤΕ στην Κρήτη.
Η εκδήλωση προσέλκυσε 46 συμμετέχοντες. Σε αυτήν, οι 5 ομάδες παρουσίασαν τα έργα τους.

Επιπλέον, 1 ομάδα (με το πιο εξελιγμένο έργο) αναζητά ενεργά πιθανούς επενδυτές και οι υπόλοιπες ομάδες συζητούν με πιθανούς τελικούς χρήστες.

Το έργο προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης, με 27 άρθρα, μια ραδιοφωνική συνέντευξη κ.λπ.

Λάβαμε πολύ θετικά σχόλια από τις ομάδες που έχουν υποστηριχθεί σε όλο το πρόγραμμα.

Ταυτότητα Έργου

Υποστήριξη: Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Συνεργάτες: SRI International, ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, ΙΤΕ 

Διάρκεια: Φεβρουάριος 2021- Σεπτέμβριος 2021

Newsletter

Αν θέλετε να ενημερώνεστε σχετικά με τη SciFY, εγγραφείτε στο newsletter μας! 

Twitter

Facebook

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website.