Τί είναι ο Θαλής

Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 Γράφτηκε από  Κατηγορία Uncategorised
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τί είναι ο Θαλής

 Ο Θαλής είναι μια εφαρμογή εκπαίδευσης σχετικά με Τεχνητή Νοημοσύνη, τη χρήση αλγορίθμων και δέντρων απόφασης.

Μέσω ενός απλού αλγορίθμου (δέντρα απόφασης) και με τη βοήθεια ενός προσομοιωμένου περιβάλλοντος, ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει ένα ρομπότ να ξεχωρίζει μήλα από πορτοκάλια, βασισμένο σε 3 κύρια χαρακτηριστικά (χρώμα, βάρος, κοτσάνι) μέσα από μια αλληλουχία ερωτήσεων - σωστών απαντήσεων και ανατροφοδότησης.

Τον Θαλή μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν ακόμα και άνθρωποι με μηδενική εμπειρία σε Τεχνητή Νοημοσύνη και στη συνέχεια να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας.

Στόχος της εφαρμογής είναι:

  • να αναδείξει τις βασικές αρχές και τη μεθοδολογία με την οποία χτίζεται μια εφαρμογή  τεχνητής νοημοσύνης
  • να τονίσει τη σημαντικότητα της επιλογής των κατάλληλων/αντιπροσωπευτικών χαρακτηριστικών από ένα σύνολο δεδομένων ώστε να λειτουργήσει σωστά το μοντέλο μηχανικής μάθησης
  • να τονίσει την αναγκαιότητα του ανθρώπινου παράγοντα ωστε να λειτουργήσει σωστά το μοντέλο μηχανικής μάθησης.

 

Πως λειτουργεί:

Κατά την έναρξη της εφαρμογής, ο χρήστης καλείται να εκπαιδεύσει το ρομπότ ‘Θαλή’ να ξεχωρίζει μήλα από πορτοκάλια. 

Για να συμβεί αυτό ο χρήστης επιλέγει μέσα από μια σειρά φωτογραφιών που εμφανίζονται, τι φρούτο απεικονίζεται σε κάθε φωτογραφία, η οποία συνοδεύεται από τα 3 βασικά χαρακτηριστικά (χρώμα, βάρος, κοτσάνι) και ξεκινά η συλλογή σωστών απαντήσεων/παραδειγμάτων. 

Όταν ο Θαλής έχει συλλέξει αρκετές απαντήσεις, προτείνει να απαντήσει μόνο του στην ερώτηση. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι λανθασμένη, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη σωστή απάντηση προκειμένου να εμπλουτίσει τη βάση δεδομένων.

Μετά από κάθε ερώτηση-απάντηση υπάρχει η επιλογή εμφάνισης του ‘δέντρου απόφασης’, ώστε να γίνει κατανοητή η διαδικασία επεξεργασίας και αξιοποίησης της κάθε απάντησης του χρήστη, που οδηγεί στην εκπαίδευση του Θαλή.

Το έργο Θαλής πραγματοποιείται από το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" σε συνεργασία με τη SciFY. 

Διαβάστηκε 916 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 11:53
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Terms & Conditions - Privacy Policy

Newsletter

Αν θέλετε να ενημερώνεστε σχετικά με τη SciFY, εγγραφείτε στο newsletter μας! 

Twitter

Facebook

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website.