Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔιΑνοια

ΔιΑνοια

Η Ανάγκη

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με αρχόμενη άνοια;
Πώς θα βοηθήσουμε τους φροντιστές τους;

Οι άνθρωποι με άνοια, εξαιτίας της εξελισσόμενης έκπτωσης των νοητικών τους ικανοτήτων, έχουν ανάγκη από την κατάλληλη φροντίδα σε κάθε στάδιο. Οι φροντιστές αισθάνονται πως φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη μέριμνά τους. Η άνοια λοιπόν δεν επηρεάζει μόνο τον άνθρωπο με άνοια, αλλά και όποιον/α τον φροντίζει

Εργαλεία υπάρχουν: Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται πολλές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για άτομα με άνοια που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών και στην αντιμετώπιση των συμπεριφορικών διαταραχών. Πρόκειται για απλές διασκεδαστικές ασκήσεις, που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει με την κατάλληλη καθοδήγηση.

Οι παρεμβάσεις αυτές, συνδυαζόμενες με τη φαρμακευτική θεραπεία βοηθούν τον άνθρωπο με άνοια να παραμείνει λειτουργικός και να διατηρήσει ικανοποιητική ποιότητα ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όμως αυτές οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν είναι ευρέως γνωστές, πολύ περισσότερο σε ανθρώπους που ζουν μακριά από κέντρα υποστήριξης ανθρώπων με άνοια.

Η Λύση

Η ανάπτυξη μίας εκπαιδευτικής εφαρμογής που απευθύνεται σε φροντιστές ατόμων με άνοια καθώς και επαγγελματίες υγείας, με σκοπό την παροχή γνώσης γύρω από απλές τεχνικές μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, θα προσφέρει πολύτιμη γνώση σε όσους φροντίζουν άτομα με άνοια.

Η εφαρμογή στο πλαίσιο του έργου “ΔιΆνοια” είναι χρήσιμη για την εξάσκηση νοητικών δεξιοτήτων ανθρώπων με:

 • Ήπια γνωστική διαταραχή με σημαντικά ελλείμματα και 
 • Αρχόμενη άνοια

Για τον λόγο αυτό:

success(1).png Δημιουργήσαμε μία εκπαιδευτική εφαρμογή

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για φορητές συσκευές android και iOS (smarphones/tablets) η οποία επιτρέπει σε φροντιστές ατόμων με άνοια καθώς και  επαγγελματίες υγείας να μάθουν απλές τεχνικές μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων και να τις εφαρμόσουν στα άτομα που φροντίζουν (κατ’ οίκον ή σε δομές ΜΗ εξειδικευμένες στην άνοια, π.χ. ΚΑΠΗ), όταν αυτά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης κάποιο Κέντρο Ημέρας για άτομα με άνοια για διάφορους λόγους.

success(1).png Προσθέτουμε βοηθητικό υλικό

Περιγράφουμε τις παρεμβάσεις, δίνουμε σαφείς οδηγίες, παραδείγματα, εκτυπώσιμο υλικό αλλά και videos, ώστε να γίνει πιο εύκολη η μάθηση και η άμεση εφαρμογή στην καθημερινότητα.

success(1).png Δίνουμε κίνητρο για δράση

Ενσωματώνουμε τρόπους που υπενθυμίζουν στους φροντιστές να αξιοποιούν τις νοητικές ασκήσεις και να ενθαρρύνουν τα άτομα με αρχόμενη άνοια να προβαίνουν σε σχετικές ωφέλιμες δραστηριότητες.

success(1).png Προσφέρουμε την εφαρμογή δωρεάν

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία τέτοια εφαρμογή αναπτύσσεται για να διαχύσει πολύτιμη γνώση υψηλής εξειδίκευσης, άμεσα προσβάσιμη από όλους, η οποία όχι μόνο αναπτύσσεται σε άμεση συνεργασία με τους τελικούς χρήστες, αλλά και προσφέρεται δωρεάν.

success(1).png Διαθέτουμε τον κώδικα με ανοιχτές άδειες χρήσης

Ο κώδικας θα γίνει ελεύθερα διαθέσιμος στο GitHub, ώστε όλοι να μπορούν να τον εξελίξουν.

Για ποιους είναι

Η εφαρμογή απευθύνεται σε:

 • φροντιστές ατόμων με άνοια (οικογενειακοί και έμμισθοι) 
 • επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της άνοιας

αλλά και σε:

 • επιστήμονες/φορείς/κλινικές που ασχολούνται με την φροντίδα ανθρώπων με άνοια

Με το έργο ΔιΆνοια:

 • Οι φροντιστές, οι επαγγελματίες υγείας και τα ενδιαφερόμενα Ιδρύματα έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύτιμο εργαλείο για να βοηθήσουν τον άνθρωπο τους να ενισχύσει τις νοητικές του λειτουργίες 
 • Βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και λειτουργικότητα των ανθρώπων με άνοια

Συνεργάτες

Το έργο αναπτύχθηκε με την επιστημονική επιμέλεια και συνεργασία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. 

Χρηματοδότηση

Η εφαρμογή “διΆνοια” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Η έκδοση για iOS υλοποιήθηκε χάρη στη στήριξη και συνεργασία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. 

Download

H πρώτη έκδοση της εφαρμογής: ΔιΆνοια είναι ήδη έτοιμη και μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν!

Για Android συσκευές μπορείτε να την βρείτε εδώ ενώ την έκδοση για iOS για iphone και ipad μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 

Αποτελέσματα

 

Άμεσος Αντίκτυπος: 3.000+ Downloads

 • Η εφαρμογή ΔιΆνοια είναι έτοιμη και μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ.
 • Εκατοντάδες downloads της εφαρμογής μέσα στην 1η εβδομάδα κυκλοφορίας της
 • 60+ δημοσιεύματα στον Τύπο 

Επόμενα Βήματα

Το έργο “ΔιΆνοια” αποτελεί ένα μικρό μέρος του σχεδιασμού της SciFY για μία συνολική παρέμβαση στο χώρο της άνοιας, που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τα δεδομένα. Σε στενή συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών αλλά και άλλους σχετικούς φορείς, σχεδιάζουμε προσεκτικά αλλά με μεγάλη ταχύτητα τα επόμενα μας βήματα.

Έχουμε ήδη σχεδιάσει τρόπους για να βοηθήσουμε φροντιστές, ανθρώπους με άνοια, Ιδρύματα, Επαγγελματίες υγείας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια,  μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων που συμπληρώνουν η μία την άλλη και δημιουργούν ένα συνεκτικό σύνολο.

Ταυτότητα Έργου

 

 • Συνεργάτες: Εταιρείας Alzheimer Αθηνών
 • Διάρκεια: 03/2017-03/2018
 • Χρηματοδότηση: Η εφαρμογή “διΆνοια” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Η έκδοση για iOS υλοποιήθηκε χάρη στη στήριξη και συνεργασία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website.