LEAP

LEAP

Η Ανάγκη

 

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που διευκολύνουν τα παιδιά όλων των ηλικιών να εξοικειωθούν με την τεχνολογία, ανοίγοντάς τους νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση και τη γνώση. Όταν όμως πρόκειται για τυφλά παιδιά ...η εικόνα αλλάζει.

Τα παιχνίδια που απευθύνονται σε τυφλά παιδιά είναι ελάχιστα και δύσκολα προσβάσιμα. Αυτή την ανάγκη θέλουμε να καλύψουμε δημιουργώντας τη σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών σοβαρού σκοπού LEAP, που σαν στόχο έχουν την:

 • αύξηση εξοικείωσης των τυφλών παιδιών με τον υπολογιστή, καθιστώντας τον προσβάσιμο με ευχάριστο και ενδιαφέροντα τρόπο
 • ψυχαγωγία τους με τρόπο ουσιαστικό και ταιριαστό με τις ανάγκες τους, ενισχύοντας παράλληλα και την εκπαίδευσή τους
 • βελτίωση της αίσθησης του χώρου και του προσανατολισμού τους
 • ανάδειξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων, διεύρυνση των δυνατοτήτων και τελικά ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους
 • ανάπτυξη της αυτονομίας και της αυτάρκειάς τους
 • διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης, αύξηση αλληλεπίδρασης με το κοινωνικό τους περιβάλλον, και με βλέποντα παιδιά.

Tι είναι

  

To LEAP (Listen - LEArn - Play) είναι μια σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών ειδικά σχεδιασμένα για τυφλά παιδιά. Αλλά και πολλά παραπάνω: αναπτύσσεται με σκοπό να αποτελέσει την βάση ενός οικοδομήματος προσβάσιμων παιχνιδιών μέσω υπολογιστή. Το πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας είναι να εξοικειωθούν με τον πιο εύκολο τρόπο τα τυφλά παιδιά στη χρήση του Η/Υ αλλά και με τον τρισδιάστατο ήχο.

 • Το πρώτο παιχνίδι, η Τρίλιζα, μαθαίνει στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα βασικά πλήκτρα του H/Y αλλά και πως να κινούνται σε έναν ηχητικό χώρο δύο διαστάσεων.
 • Με το Τένις, τα παιδιά αντιλαμβάνονται την κίνηση και την ταχύτητα μέσω του ήχου τριών διαστάσεων και αλληλεπιδρούν μέσα σε αυτόν (binaural processing).
 • Το τελευταίο παιχνίδι αυτής της σειράς, έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και συνδυάζει τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αναπτύχθηκαν στα δύο προηγούμενα παιχνίδια ώστε να μεταφέρει τυπικές οπτικές εκπαιδευτικές διαδικασίες στον ακουστικό χώρο.

Για ποιον είναι

Το LEAP απευθύνεται κυρίως:

 • σε τυφλά παιδιά, αλλά μπορεί ευχάριστα να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε
 • στους οικείους ή σε όποιους συνυπάρχουν με τυφλά παιδιά,
 • σε σχολεία ειδικής αγωγής ή θεσμικούς φορείς και οργανισμούς που ασχολούνται με τυφλότητα,
 • σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς (υποστηρικτικές τεχνολογίες, ειδική αγωγή, ηλεκτρονικά παιχνίδια),
 • αλλά και σε όλους όσους θα έβρισκαν ενδιαφέρουσα τη χρήση του, άλλωστε ο κώδικας και τα παιχνίδια διατίθενται ελεύθερα και δωρεάν, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή τους και ή εξέλιξή τους από οποιονδήποτε. έχουν διατεθεί οδηγίες, εγχειρίδια χρήσης και σχετική τεκμηρίωση.

Πώς το κάνουμε

Προκειμένου να πετύχει το LEAP τους στόχους του θα πρωτίστως το αγκάλιασαν και να το αγάπησαν τα τυφλά παιδιά. Μόνο τότε άξιζε πραγματικά! Έτσι λοιπόν σε όλα τα στάδια ανάπτυξης είχαμε μαζί μας, βοηθούς και οδηγούς μας τα παιδιά, τους τελικούς χρήστες.

Από τις πρώτες συναντήσεις μαζί τους φάνηκε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στο συνδυασμό υψηλής τεχνολογίας τρισδιάστατου ήχου και ανοιχτών πρακτικών ανάπτυξης (open source) όπου να επιτρέπουν τη δημιουργία εύχρηστων και διασκεδαστικών παιχνιδιών, αλλά με περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και προσωποποίησης τους.

Πολύτιμος συνεργάτης σε αυτήν την προσπάθεια ήταν το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου επωμίστηκε το μεγάλο μέρος της δουλειάς για το σχεδιασμό του ηχητικού περιβάλλοντος, καθώς και το σχεδιασμό και υλοποίηση των ακουστικών διεπαφών.

Audio visual arts - Ionio University

Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους φίλους και εθελοντές που βοήθησαν στην υλοποίηση των παιχνιδιών. Ειδικά ευχαριστούμε τον Σταύρο Γ. ο οποίος μας βοήθησε με την ηχογράφηση.

Και επειδή μοιραζόμαστε την τεχνολογία, προσφέρουμε τον κώδικα των τριών παιχνιδιών δωρεάν για όποιον θέλει να τον αξιοποιήσει στο GitHub, στους ακόλουθους συνδέσμους:

LEAP game Curve (Καμπύλη), LEAP game Tennis, LEAP game Tic-tac-toe.  Smile

 

Παίξε εδώ!

 

LEAP Tic Tac Toe logo 

"Κατέβασε" την Τρίλιζα!

LEAP Tennis logo

"Κατέβασε" το Τένις!

LEAP ΚΑΜΠΥΛΗ

"Κατέβασε" την Καμπύλη!


Μπορείς  να ξεκινήσεις παίζοντας Τρίλιζα (Tic-Tac-Toe), με αντίπαλο τον υπολογιστή σου! 
Καλώς ήρθες στον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών LEAP!

Είσαι έτοιμος/η να παίξεις και να ζήσεις την εμπειρία του τρισδιάστατου, αμφιωτικού ήχου ;
Φόρεσε τα ακουστικά σου για καλύτερη εμπειρία (αν έχεις στερεοφωνικά, ακόμα καλύτερα), παίξε με τους ήχους για να βρεις ποιος σου ταιριάζει καλύτερα και η αναμέτρηση ξεκινά!
Η ομάδα μας είναι εδώ για να σε βοηθήσει με την εγκατάσταση και να σου λύσει όποια απορία έχεις (μπορείς να μας στείλεις και email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Βοηθοί σου η Ηλέκτρα ή ο Θοδωρής, που σε καθοδηγούν φωνητικά στο μενού όταν πατήσεις Q ή W. Αν θέλεις να αλλάξεις ήχο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κανένα πρόβλημα: απλά πατάς Q, W, E,R, T και διαλέγεις νέο set ήχων.

Αν πάλι νιώθεις ότι είσαι σε μεγάλη φόρμα και λαχταράς λίγη δράση, άρπαξε τη ρακέτα σου και μπες στο ηλεκτρονικό τερέν του Τένις (Tennis)!
Ο αντίπαλος σου ρίχνει την μπάλα και εσύ προσπαθείς την επιστρέψεις. Όσο καλύτερα τα καταφέρνεις, τόσο θα μεγαλώνει το σκορ σου και θα κερδίζεις βραβεία!

Όσο όμως θα ανεβαίνεις επίπεδο, τόσο καλύτερος θα γίνεται και ο αντίπαλος…
Παίξε με τα βέλη ( Δεξιά, Αριστερά), πάτα ENTER για να καλέσεις τους βοηθούς σου, την Ηλέκτρα ή τον Θοδωρή, αλλά και για να ξεκινήσεις Νέο Παιχνίδι!

Μήπως θέλεις κάτι πιο έξυπνο και δύσκολο; Ετοιμάσου να ακούσεις τα μαθηματικά με νέο τρόπο στο παιχνίδι Καμπύλη. Άκουσε τις μαθηματικές συναρτήσεις να παίζουν μουσική! Κάθε συνάρτηση αντιστοιχεί σε μια διαφορετική σειρά από νότες και εσύ έχεις λίγο χρόνο για να τις μάθεις και να τις επαναλάβεις. Ρύθμισε τον χρόνο έτσι ώστε να είναι πάντα ζόρικο το παιχνίδι. Μετακινήσου με τα πλήκτρα κατεύθυνσης όπως έκανες και στα προηγούμενα παιχνίδια. Άκου με προσοχή με το πλήκτρο κενό και το πλήκτρο μηδέν, και επέλεξε τις σωστές νότες με το πλήκτρο enter για να κερδίσεις!

 Οδηγίες Εγκατάστασης Παιχνιδιών:

"Κατεβάζετε" το παιχνίδι που επιθυμείτε από την ιστοσελίδα gamesfortheblind αναλόγως του λειτουργικού σας συστήματος και ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στην ιστοσελίδα είστε έτοιμοι να παίξετε!

Αποτελέσματα

Αντίκτυπος: 12.000+ Downloads

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά:

Ξεκινήσαμε  με την Τρίλιζα…

tictactoe

 • Παγιώσαμε τη συνεργασία μας με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και το ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκατάστασης Τυφλών) στην Καλλιθέα.
 • Εμπλέξαμε δασκάλους, ειδικούς παιδαγωγούς και κοινωνικούς λειτουργούς στη διαδικασία, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη.
 • Επιβεβαιώσαμε με προσωπικές συνεντεύξεις με παιδιά ηλικίας 7-20 ετών ότι το πρώτο παιχνίδι τους άρεσε και είναι είναι φιλικό στη χρήση, με μέσο όρο βαθμολογιών που έφτασε σχεδόν το 8 και 8.5 στα 10. Ενώ κάποια παιδιά χρησιμοποίησαν υπολογιστή για πρώτη φορά!!!
 • Διαθέσαμε τον κώδικα του παιχνιδιού -όπως πάντα - με άδειες ανοικτού λογισμικού στο GitHub, ωστε όλοι να μπορούν να χτίσουν πάνω του.
 • Η μεγαλύτερη επιβράβευση για εμάς; Ήταν η στιγμή που ακούσαμε τα παιδιά να εκφράζουν αυθόρμητα τη χαρά τους για την εφαρμογή φωνάζοντας "θέλω να παίξω" ή "τζαμάτο δεν έχω λόγια, αν ήταν έως το 100 θα έβαζα 100"!!!!


Συνεχίσαμε με το Τένις…

tennis

 • Έχοντας πλέον ολοκληρώσει τη δημιουργία του πρώτου παιχνιδιού Leap, της Τρίλιζας, βάλαμε ρότα για νέα περιπέτεια: το Τένις.  
 • Η διαδικασία που ακολουθήσαμε είναι ίδια με της Τρίλιζας.  Επισκεφτήκαμε ένα χώρο φιλοξενίας παιδιών και εφήβων με προβλήματα όρασης και δοκιμάσαμε το Τένις. Ζητήσαμε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τα παιδιά, να μας περιγράψουν την εμπειρία τους από τη χρήση του παιχνιδιού. Η  ανταπόκριση στο κάλεσμα μας αλλά και οι απαντήσεις τους κυριολεκτικά μας συγκίνησαν. Παρόλο το σημαντικό εύρος ηλικιών- υπήρχαν παιδιά από 11 χρονών, μέχρι και φοιτητές σε ΑΕΙ- υπήρχε σύγκλιση στη βαθμολογία, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος βαθμολογίας στην ερώτηση “Πόσο σου άρεσε το Τένις" ήταν σχεδόν 10, ενώ όσον αφορά την φιλικότητα προς τον χρήστη ήταν πάνω από 9 στα 10!
 • Νομίζετε ότι περιοριζόμαστε στις παραπάνω δράσεις? Φυσικά και όχι… Βάλαμε νέο στόχο να καταφέρουμε να κάνουμε τους φίλους μας να παίξουν στον υπολογιστή χωρίς τη χρήση του πληκτρολόγιου  ;-) ... Kαι το καταφέραμε!  Θέλετε να δείτε την Ηλέκτρα να παίζει Τένις χωρίς να αγγίζει καμία συσκευή?  Πατήστε εδώ Electra plays "Tennis for the blind" using @LeapMotion #3DJAm   Επιπλέον τα παιχνίδια μας, είναι έτοιμα να ταξιδέψουν και πέρα από τα Ελληνικά σύνορα, αφού πλέον είναι έτοιμη και η Αγγλική έκδοση.
 • Και δε μείναμε μόνο σε αυτά, παρουσιάσαμε το Τένις και την Τρίλιζα σε πλήθος κοινού στην ημέρα Λευκού Μπαστουνιού και στην εκδήλωση Sparks by Glovo 2015.
 
Επόμενο βήμα η “Καμπύλη”...
 
LEAP
 • Έχουμε ολοκληρώσει και το τρίτο παιχνίδι για τυφλά παιδιά, την “καμπύλη”. Η ανυπομονησία των παιδιών να παίξουν ήταν φανερή από την πρώτη στιγμή που τους το παρουσιάσαμε και για άλλη μία φορά τα αυθόρμητα σχόλια τους ήταν η απόδειξη ότι η προσπάθεια αυτή αξίζει. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω σχόλια: “ του βάζω 10 δαγκωτό”, “μου αρέσει πολύ, ακόμα και τα μαθηματικά τα υποφέρω”.
 • Ο ενθουσιασμός των παιδιών φαίνεται και στις προσωπικές συνεντεύξεις. Οι πιο αυστηροί κριτές μας, αλλά και οι τελικοί αποδέκτες του έργου μας, τα παιδιά, βαθμολόγησαν την ευχρηστία και τη φιλικότητα του παιχνιδιού με 9 στα 10. 
LEAP

Στόχος μας ήταν όχι μόνο η δημιουργία των παιχνιδιών, αλλά και η προώθησή τους στα σχολεία που φοιτούν τυφλά παιδιά, καθώς και παιδιά με προβλήματα όρασης. Για αυτό πραγματοποιήσαμε μία σειρά τουρνουά, με συμμετοχή τυφλών και βλεπόντων μαθητών. Μας εντυπωσίασε, ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τη νίκη, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το παιχνίδι και η καλή παρέα.

Συνολικά, τα 3 παιχνίδια της σειράς LEAP, τα έχουν κατεβάσει πάνω από 11.000+ χρήστες και αυτό για εμάς είναι ένα μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε, τους το οφείλουμε.

Ευχαριστούμε όλα τα μέσα ενημέρωσης για τα θετικά σχόλια και τη προβολή του έργου της SciFY. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
Fortunegreece, Huffington Post Greece, Η εφημερίδα των Συντακτών, Άρθρο στην ιστοσελιδα του Perkins και φυσικά η συνέντευξη των δημιουργών στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του ANT1.

 

Ταυτότητα Έργου

 • Συνεργάτες: Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου
 • Διάρκεια: 09/2014-06/2016
 • Χρηματοδότηση: Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Θέλω να στηρίξω αυτό το έργο.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Newsletter

Αν θέλετε να ενημερώνεστε σχετικά με τη SciFY, εγγραφείτε στο newsletter μας! 

Twitter

Facebook

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website.