Memor-i

Memor-i

Η πρόκληση

Το 2015 καταφέραμε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα:
Φτιάξαμε 3 ηλεκτρονικά παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για τυφλούς και τα προσφέραμε δωρεάν σε χιλιάδες παιδιά που περίμεναν πώς και πώς.
Η ανταπόκριση ήταν εκπληκτική.

Τα παιδιά μας ζήτησαν να συνεχίσουμε και το κάναμε.

Τι σχεδιάσαμε να κάνουμε

 • Να δημιουργήσουμε μία σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών (Memor-i) σχεδιασμένα για τυφλά παιδιά και να τα προσφέρουμε δωρεάν. Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι μνήμης στο οποίο ο παίκτης προσπαθεί ανάμεσα σε ένα σωρό αναποδογυρισμένες κάρτες να βρει ζευγάρια όμοιων καρτών. Μόνο που αυτή τη φορά το παιχνίδι να είναι εξαρχής σχεδιασμένο για τις ανάγκες των τυφλών παιδιών. Έτσι οι κάρτες είναι ακουστικές και ο παίκτης αναζητά όμοιους ήχους.

 • Να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικές παραλλαγές: Αντί για όμοιους ήχους, ο παίκτης θα μπορεί να αναζητά ζευγάρια ήχων που συνδέονται με μια "μικρή γέφυρα" γνώσης. Για παράδειγμα, το όνομα ενός μουσικού οργάνου και τον ήχο του, ή μία αγγλική λέξη και την αντίστοιχη ελληνική.

 • Να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να ανεβάσουν δικούς τους ήχους, και δημιουργήσουν νέα παιχνίδια, που να μπορούν να τα μοιραστούν με όλους.

 • Να δώσουμε τη δυνατότητα να παίζει κάποιος, μέσω του διαιδκτύου, με άλλον παίκτη που μπορεί να βρίσκεται και μακριά.

 • Να μοιραστούμε τη σχετική γνώση με όλους και να διασφαλίσουμε όπως πάντα τη βιωσιμότητα του έργου και τον μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γιατί είναι σημαντικό

Τα τελευταία χρόνια, δουλεύοντας με τα τυφλά παιδιά και τους δασκάλους τους τους, μάθαμε πως η ανάγκη για τέτοια παιχνίδια είναι απίστευτα μεγάλη. Δεν υπάρχουν ποιοτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για αυτά τα παιδιά. Στερούνται κάτι πολύ βασικό: το δικαίωμα στο παιχνίδι αλλά και τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Παράλληλα δεν εξοικειώνονται με τους υπολογιστές και δεν βοηθούνται αρκετά ώστε να αναπτύξουν έγκαιρα σημαντικές δεξιότητες.

Πως ξεκινήσαμε

1. Με τη βοήθεια των EAA and Norway Grants (πρόγραμμα We Are All Citizens), δημιουργήσαμε 3 ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλούς και τα διαθέσαμε δωρεάν σε 2 γλώσσες. Η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική: σε ελάχιστο χρόνο πάνω από 3.500 παιδιά παίζουν με αυτά σε όλο τον κόσμο, έχουμε δεχτεί συγχαρητήρια και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, αλλά και υπέροχα παιδικά χαμόγελα! Δείτε εδώ το έργο.

2. Συνεχίσαμε με το Memor-i. Δείτε τα Αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα!

Αποτελέσματα

  

Αντίκτυπος: 8.000+ Downloads

success(1).png  Δημιουργήσαμε 10 νέα παιχνίδια 

1) Κιβωτός του Νώε: Μπες στην κιβωτό του Νώε, και τάισε τα ζώα. Εξάσκησε μνήμη, ακοή, συγκέντρωση, αντίληψη, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο!

2) Μουσικό παιχνίδι της WINDΜάθε τα όργανα, τον ήχο τους και το είδος τους, μέσα από σε ένα μελωδικό παιχνίδι. Και φυσικά εξασκώντας μνήμη, προσοχή, αντίληψη…

3) Γλώσσα (Συνώνυμα - Αντίθετα): Εξασκήσου στην Ελληνική γλώσσα, βρίσκοντας συνώνυμα και αντίθετα!

4) Γεωγραφία Ευρώπης (Πρωτεύουσες): Βρες τις πρωτεύουσες κρατών της Ευρώπης, μάθε διασκεδαστικά στοιχεία για κάθε χώρα!

5) Δημιουργήσαμε τις Νορβηγικές εκδόσεις 5 παιχνιδιών μας: Σε συνεργασία με τη Νορβηγική πρεσβεία

success(1).png  Memor-i studio: Τώρα όλοι μπορούν να φτιάξουν το δικό τους παιχνίδι
  • Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους, ακόμα κι αν δεν έχουν γνώσεις προγραμματισμού, να δημιουργήσουν δικές τους παραλλαγές! Μέσα από μια εύχρηστη online πλατφόρμα, άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να δημιουργήσουν νέα παιχνίδια και να τα μοιραστούν ελεύθερα και δωρεάν. Έτσι, η δουλειά του καθενός από εμάς δημιουργεί πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα!
  • Δημιουργήσαμε 2 νέα παιχνίδια για εκπαίδευση στη Γλώσσα και στη Γεωγραφία
  • Εκπαιδεύουμε φορείς και ειδικούς στο πως να εισάγουν τα παιδιά στα παιχνίδια.
  • Τα παιχνίδια Memor-i είναι αξιοποιήσιμα όχι μόνο από τυφλούς, αλλά και από βλέποντες. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμες και σε πολλές περιπτώσεις έκπτωσης νοητικών λειτουργιών. Έτσι, οι εκπαιδευτικές παραλλαγές μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους και ο αντίκτυπος πολλαπλασιάζεται!
  • Το Memor-i studio είναι έτοιμο!
  • Έχουν ήδη δημιουργηθεί τα τουλάχιστον 20 παιχνίδια από τους ίδιους τους χρήστες.

Το Memor-i studio υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

success(1).png  Ετοιμάσαμε online gaming!

Με την έκδοση Memori Online δίνουμε την δυνατότητα στους παίκτες να παίζουν online με άλλους παίκτες. Τα οφέλη αυτής της έκδοσης;

 • Βοηθάμε την συνεργασία μεταξύ βλεπόντων και τυφλών: Σπάμε τα στεγανά αφού δίνεται η δυνατότητα να παίζουν μεταξύ τους online αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες και αποκτώντας νέες γνώσεις.
 • Δημιουργούμε online inclusive παιχνίδια: Τώρα τα παιδιά μπορόυν να παίζουν μαζί, χωρίς να ξέρουν (ή να τους ενδιαφέρει) αν ο συμπαίκτης τους είναι τυφλός ή βλέπων
 • Βοηθάμε εκπαιδευτές ειδικής αγωγής: όπου μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την έκδοση για να πετύχουν τους εκπαιδευτικούς τους στόχους. 
 • Μελετάμε το online gaming σε σχέση με την τύφλωση και μοιραζόμαστε τη γνώση με όλους
 • Διερευνούμε την αξιοποίηση online εκπαιδευτικών παιχνιδιών και πέρα από την τυφλότητα (όπως νοητική υστέρηση κ.λπ.)
success(1).png  Προσφέραμε τα παιχνίδια δωρεάν

Μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν από το tab "Παίξε εδώ!" ή από το www.gamesfortheblind.org

success(1).png  Διαθέσαμε τον κώδικα με ανοιχτές άδειες χρήσης

Ο κώδικας είναι ελεύθερα διαθέσιμος στο GitHub ( Memor-i Noah's Ark, WIND music game), ώστε όλοι να μπορούν να τα εξελίξουν.

success(1).png  Μοιραζόμαστε τη γνώση

Όλο αυτόν τον καιρό, μάθαμε πολλά: Συνεργαστήκαμε με τυφλούς και εκπαιδευτές ειδικής αγωγής. Κάναμε δοκιμές με άτομα με προβλήματα όρασης πριν και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης. Συνοψίσαμε την εμπειρία μας και τη μοιραζόμαστε ελεύθερα με όλους. Γιατί;

• Βοηθάμε εκπαιδευτές ειδικής αγωγής: να καθορίσουν τον εκπαιδευτικό στόχο, να δουν τους τρόπους χρήσης, τον τρόπο αξιοποίησης κλπ.
• Βοηθάμε ανθρώπους που φροντίζουν άτομα με τυφλότητα: Για να ξέρουν οι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τους εισάγουν στο παιχνίδι και με ποιος σκοπό (πέρα από τη διασκέδαση).
• Βοηθάμε προγραμματιστές και game designers: Για να μπορούν να δημιουργήσουν νέα παιχνίδια για ανθρώπους με τυφλότητα. 

Δείτε τι μάθαμε (Lessons Learned) από την ανάπτυξη των παιχνιδιών πατώντας εδώ.

Χρηματοδότηση

 

 1. Για την επίτευξη του στόχου, διοργανώσαμε μια εκστρατεία crowdfunding (μικρο-χρηματοδότησης), και συλλέξαμε 10.000 ευρώ (μπορείτε να τη δείτε εδώ: go.scify.gr/game). Το ποσό αυτό ήταν αρκετό για να κάνουμε την προγραμματιστική υποδομή και το πρώτο παιχνίδι.

 1. Με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Wind, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε δύο μουσικές εκδόσεις του παιχνιδιού.

 1. Το project Memor-i studio υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

 1. Οι Νορβηγικές εκδόσεις των παιχνιδιών χρηματοδοτήθηκαν από τη Νορβηγία μέσω της Πρεσβείας της στην Ελλάδα.

 1. Για άλλη μία φορά το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση χρηματοδοτεί και τα επόμενα βήματα του έργου και συγκεκριμένα την έκδοση Memori Online. Με την έκδοση Online τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίζουν online και με άλλους παίκτες. 

                   

Παίξε εδώ!

 

Memori

1) Η Κιβωτός του Νώε*

Μπες στην κιβωτό του Νώε, και τάισε τα ζώα. Αλλά προσοχή: θέλουν να τρώνε παρέα με το ταίρι τους. Και φυσικά, φρόντισε να μη βγουν μαζί για φαγητό το λιοντάρι και η κατσίκα

Ρύθμισε τα ηχεία σου ή φόρεσε τα ακουστικά σου για καλύτερη εμπειρία και το παιχνίδι ξεκινά! Εξάσκησε μνήμη, προσοχή, αντίληψη, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο!

Κατέβασε το παιχνίδι με την Κιβωτό του Νώε από εδώ:

Memor-i logo         

          Windows          

          Mac OS X         

          Linux         

 Χρειάζεσαι βοήθεια στην εγκατάσταση; Πάτησε εδώ.

 

2) Μουσικό παιχνίδι της WIND**

 • Βρες το μουσικό όργανο. Τα όργανα πρέπει να τακτοποιηθούν στις θήκες και στα ντουλάπια τους. Θα βάλεις ένα χεράκι να τελειώσουμε γρήγορα τη δουλειά;
 • Βρες την κατηγορία του μουσικού οργάνου. Η μουσική παράσταση ξεκινά σε λίγο και τα όργανα δεν είναι ακόμα στη θέση τους! Θα βοηθήσεις τους μουσικούς να είναι έτοιμοι στην ώρα τους;

Μάθε τα όργανα, τον ήχο τους και το είδος τους, μέσα από σε ένα μελωδικό παιχνίδι. Μπες στον κόσμο της μουσικής, όξυνε την ακοή σου, εξάσκησε τη μνήμη σου και δυνάμωσε την προσοχή και την συγκέντρωσή σου. Άκου από τα ηχεία σου ή χρησιμοποίησε τα ακουστικά σου και το παιχνίδι ξεκινά!

Κατέβασε το μουσικό παιχνίδι της WIND από εδώ:

Memor-i logo
        

          Windows          

          Mac OS X         

          Linux         

Χρειάζεσαι βοήθεια στην εγκατάσταση; Πάτησε εδώ.

Όλα αυτά τα παιχνίδια είναι εξίσου διασκεδαστικά ή χρήσιμα και για βλέποντα παιδιά.

Αλήθεια, αν βλέπεις, νομίζεις ότι θα είναι εύκολο για εσένα; 

 

*Οι Νορβηγικές εκδόσεις των παιχνιδιών χρηματοδοτήθηκαν από τη Νορβηγία μέσω της Πρεσβείας της στην Ελλάδα.

**Με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Wind, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε δύο μουσικές εκδόσεις του παιχνιδιού. 

 

Φτιάξε το δικό σου παιχνίδι!

 

Memori Studio

Δημιούργησε την δική σου εκδοχή του Memor-i ακόμα και αν δεν έχεις προγραμματιστικές γνώσεις!

Μέσα από μία εύκολη και διασκεδαστική online πλατφόρμα, άνθρωποι από όλο τον κόσμο δημιουργούν νέα παιχνίδια και τα μοιράζονται ελεύθερα με όλους και φυσικά χωρίς κόστος! Με αυτόν τον τρόπο η δουλειά μας, μέσω της συνεισφοράς σου πολλαπλασιάζει τον αντίκτυπο!

Μπες εδώ για να δημιουργήσεις το δικό σου παιχνίδι!

 

Το project Memor-i studio υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

Παίξε Online!

 

Memori Online

Υλοποιήσαμε και το επόμενο βήμα της εφαρμογής Memori Studio. Τώρα δίνουμε με την έκδοση Memori Online την δυνατότητα στους παίκτες να παίζουν online με άλλους παίκτες. Τα οφέλη αυτής της έκδοσης;

 • Βοηθάμε την συνεργασία μεταξύ βλεπόντων και τυφλών: Σπάμε τα στεγανά αφού δίνεται η δυνατότητα να παίζουν μεταξύ τους online αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες και αποκτώντας νέες γνώσεις.
 • Δημιουργούμε online inclusive παιχνίδια: Τώρα τα παιδιά μπορόυν να παίζουν μαζί, χωρίς να ξέρουν (ή να τους ενδιαφέρει) αν ο συμπαίκτης τους είναι τυφλός ή βλέπων
 • Βοηθάμε εκπαιδευτές ειδικής αγωγής: όπου μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την έκδοση για να πετύχουν τους εκπαιδευτικούς τους στόχους. 
 • Μελετάμε το online gaming σε σχέση με την τύφλωση και μοιραζόμαστε τη γνώση με όλους
 • Διερευνούμε την αξιοποίηση online εκπαιδευτικών παιχνιδιών και πέρα από την τυφλότητα (όπως νοητική υστέρηση κ.λπ.)


H έκδοση Memori Online του project
 Memor-i studio υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

Επόμενα βήματα

 

Στόχος

Κατάσταση

Να δημιουργήσουμε μία σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών (Memor-i) σχεδιασμένα για τυφλά παιδιά και να τα προσφέρουμε δωρεάν.

success(1).png   Τα καταφέραμε μαζί!    

Να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικές παραλλαγές

success(1).png   Καταφέραμε να υλοποιήσουμε 2  εκδόσεις χάρη στη WIND!

success(1).png   Πάνω από 20 εκπαιδευτικά παιχνίδια είναι διαθέσιμα σε ποικιλία θεμάτων (Γεωγραφία, Γλώσσα...) σε διάφορες γλώσσες.

success(1).png   Οι συνεργάτες μας δημιουργούν καθημερινά νέα παιχνίδια που ήδη χρησιμοποιούνται στις τάξεις. Πολλά από αυτά, τα δημιούργησαν τυφλά παιδιά!

target(1).png   Νέος στόχος: Να συνεχίσουμε με νέα παιχνίδια, αφού τα παιδιά μας το ζητάνε

 Να μοιραστούμε τη σχετική γνώση με όλους

success(1).png   Τα καταφέραμε μαζί!

target(1).png   Νέος στόχος: Συνεχίζουμε τη διάχυση γνώσης, μελετώντας και το online gaming

Να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να ανεβάσουν δικούς τους ήχους, και δημιουργήσουν νέα παιχνίδια, που να μπορούν να τα μοιραστούν με όλους.

success(1).png   Υλοποιήθηκε: Memor-i Studio, με εξαιρετική ανταπόκριση από εκπαιδευτές και τυφλούς

Να δώσουμε τη δυνατότητα να παίζει κάποιος και με άλλον παίκτη.

success(1).png   Υλοποιήθηκε: Όλοι μπορούν να παίξουν μεταξύ τους χωρίς να τους ενδιαφέρει αν ο συμπαίκτης είναι τυφλός ή όχι

success(1).png   Υλοποιήθηκε: Ήδη τα πρώτα τουρνουά μεταξύ βλεπόντων και τυφλών παιδιών είναι γεγονός!

Να διασφαλίσουμε όπως πάντα τη βιωσιμότητα του έργου και τον μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

success(1).png   Διαχέουμε τα αποτελέσματα στην Ελλάδα

success(1).png   Οι Νορβηγικές εκδόσεις των παιχνιδιών είναι έτοιμες  

target(1).png   Αναζητούμε πόρους για να κάνουμε εκδόσεις και σε άλλες γλώσσες

Ταυτότητα Έργου

 

 • Διάρκεια:03/2016-08/2016 (Πρώτη Έκδοση), 08/2016-11/2016 (Δεύτερη Έκδοση), 12/2016-02/2017 (Νορβηγική Έκδοση Παιχνιδιών), 02/2017-05/2017 (Τρίτη Έκδοση), 07/2017-11/2017 (Τέταρτη Έκδοση)
 • Χρηματοδότηση: Crowdfunding (Πρώτη Έκδοση), Wind Hellas (Δεύτερη Έκδοση), Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα (Νορβηγική Έκδοση Παιχνιδιών), Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (Τρίτη & Τέταρτη Έκδοση)

                  

Newsletter

Αν θέλετε να ενημερώνεστε σχετικά με τη SciFY, εγγραφείτε στο newsletter μας! 

Twitter

Facebook

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website.